Touchscreen toepassingen voor de kunst- en cultuursector

Touchscreen technologie en kunst zijn twee verschillende werelden die soms moeilijk te verenigen zijn. Toch kunnen ze elkaar op een mooie manier aanvullen. Interactieve schermen kunnen een verdiepend element bieden die bezoekers een nog beter beeld geven van de kunst of het cultureel erfgoed in kwestie. Op deze pagina vindt u meer informatie over touchscreen technologie in de kunst- en cultuursector. 

 

Toepassingen

Digitale naamborden

Kunstwerken zijn vaak voorzien van uitlegbordjes met belangrijke informatie zoals de kunstenaar, het jaar van herkomst en meer contextuele informatie. Musea en culturele instellingen hebben vaak te maken met wisselende kunstwerken en tentoonstellingen. Het vervangen van uitlegborden kan duur en tijdsintensief zijn. Digitale naambordjes kunnen dan een uitkomst zijn: wijzigingen worden snel en eenvoudig doorgevoerd op meerdere schermen.

 

Verdiepende informatie

Uitlegbordjes zijn vaak klein en bevatten beperkte informatie. Door dit aan te bieden op interactieve schermpjes kunnen bezoekers ervoor kiezen om door te klikken en meer informatie te verschaffen over een kunstwerk. Bovendien kunnen bezoekers video’s bekijken en audiofragmenten luisteren. Zo kunnen culturele instellingen hun bezoekers meer verdieping bieden.  

 

Digitale bewegwijzering

Musea en andere culturele instellingen bevinden zich soms op grote en onoverzichtelijke locaties. Zoals eerder gezegd, zijn ze onderhevig aan frequente veranderingen. Dit vormt een uitdaging voor de navigatie en oriëntatie op een locatie. Digitale bewegwijzeringsborden en interactieve plattegronden kunnen worden ingezet om bezoekers wegwijs te maken. Veranderingen (bijvoorbeeld door een nieuwe tentoonstelling of kunstwerk) kunnen eenvoudig worden doorgevoerd op meerdere schermen tegelijk.

 

Informatiezuilen

Op informatiezuilen kunnen bezoekers meer informatie opvragen over tentoonstellingen, kunstwerken, kunstenaars, de musea zelf, de historie, etc. Nieuwsgierige bezoekers hebben toegang tot alle gewenste informatie op de daarvoor bestemde kiosken. Bovendien kunnen zij de optie krijgen om door digitale archieven te bladeren en digitale kunstwerken te bekijken.

 

touch screens art and culture

 

De Voordelen

Toegankelijkheid

Door informatie te verschaffen op digitale borden, kunnen functionaliteiten worden ingebouwd die de inhoud toegankelijk maken voor iedereen. Denk aan mensen met audiovisuele beperkingen die kunnen worden voorgelezen, of mensen uit een ander land die de inhoud kunnen lezen in hun moedertaal.

 

Efficiëntie

Ook voor culturele instellingen zelf brengt de implementatie van touchscreens voordelen met zich mee. De operationele kosten kunnen worden verlaagd dankzij de snelheid en efficiëntie van technologie. Veranderingen kunnen binnen een paar eenvoudige stappen worden doorgevoerd op meerdere schermen tegelijk.

 

Participatie

Technologie sluit aan op de belevingswereld van jongeren, een doelgroep die soms moeilijk wordt aangesproken door kunst. Door interactieve oplossingen te implementeren en bezoekers uit te nodigen om mee te denken over en bij te dragen aan een kunstwerk of tentoonstelling wordt er de kunstwereld geopend voor nieuwe doelgroepen.

 

De Conclusie

In deze blogpost hebben we de werelden van technologie en kunst en cultuur verenigd. Het toevoegen van digitale elementen in deze branche opent de kunstwereld voor een nieuwe doelgroep en maakt cultuur toegankelijk voor iedereen. Het biedt meer verdieping over kunstwerken en tentoonstellingen en nodigt bezoekers uit om mee te denken.

Op zoek naar een touchscreen oplossing voor in de kunst- en cultuursector? Wij kunnen u helpen. Ontvang vrijblijvend advies en kom tot de beste oplossing voor uw locatie. We staan voor u klaar van aanschaf tot installatie. 

 

Advies nodig?